Rate this page

 

کاربرد گسترده پیچ و مهره‌ها در صنایع مختلف، سبب طراحی این ابزارآلات در انواع مختلفی شده است. در واقع پیچ و مهره‌ها در انواع مختلفی از نظر هندسه، جنس و سایز طراحی و تولید می‌شوند تا پاسخگوی نیاز کاربردهای مختلف خود باشند. یکی از رایج‌ترین و پرکاربردترین انواع اتصال دهنده‌ها از نظر جنس آن‌ها، پیچ و مهره استیل  است.

استیل گریدی از فولاد آلیاژی با خاصیت مقاومت به خوردگی بالا است. بنابراین پیچ و مهره استیل در کاربردهایی استفاده می‌شود که احتمال خوردگی و زنگزدگی اتصال و آسیب دیدن آن وجود دارد. این نوع اتصال دهنده نسبت به نوع فولادی دارای قیمت بالاتری است، بنابراین تنها در کاربردهایی که مقاومت به خوردگی اتصال اهمیت ویژه دارد، استفاده می‌شود. در این مقاله به معرفی پیچ و مهره استیل، انواع گریدهای این اتصال دهنده و کاربردهای آن پرداخته‌ایم. برای کسب اطلاعات بیشتر در مورد این نوع پیچ و مهره پرکاربرد، در ادامه مطلب با ما همراه باشید.

پیچ و مهره استیل چیست؟

پیچ و مهره‌های فولادی با خواص مکانیکی قابل قبولی که ارائه می‌کنند، پرکاربردترین و رایج‌ترین انواع اتصال دهنده‌ها هستند. اما فولادها در کنار خواص عالی، یک ضعف بزرگ نیز دارند. آن‌ها دارای مقاومت به خوردگی ضعیفی هستند و در محیط‌های مرطوب و خورنده، دچار خوردگی و یا در اصطلاح عامیانه دچار زنگزدگی می‌شوند. از اینرو تولید کنندگان برای کاربردهایی که مقاومت به خوردگی اتصال اهمیت دارد، پیچ و مهره‌هایی از جنس استیل یا استینلس استیل را جایگزین پیچ و مهره فولادی کردند.

استیل یا همان فولاد ضد زنگ یک گرید از فولادهای آلیاژی است که در ترکیب شیمیایی خود بیش از 10.5 درصد عنصر کروم دارد. حضور این مقدار کروم در ترکیب فولاد سبب واکنش آن با اکسیژن اتمسفر و تشکیل یک لایه اکسید کروم بر روی سطح فولاد می‌شود. اکسید کروم ترکیبی بسیار مقاومت در برابر رطوبت و محیط‌های شیمیایی و خورنده است. بنابراین پیچ و مهره استیل با خاصیت مقاومت به خوردگی و زنگزدگی قابل قبولی که ارائه می‌کند، گزینه‌لای مناسب برای محیط‌های مرطوب و خورنده است.

انواع پیچ و مهره استیل

پیچ و مهره استیل خود بر اساس ترکیب شیمیایی یعنی میزان و نوع عناصر آلیاژی موجود در ترکیب استیل و همچنین فرایندهای تولید این فولاد آلیاژی، به گریدهای مختلفی تقسیم بندی می‌شود. هریک از این گریدهای استیل دارای خواص متفاوتی هستند. بنابراین پیچ و مهره‌های استیل در خاصیت مقاومت به خوردگی مشترک هستند اما در میزان قدرت این مقاومت به خوردگی و دیگر خواص مانند استحکام، سختی و… متفاوت هستند. این دسته بندی و یا گریدبندی پیچ و مهره استیل توسط استانداردهایی همچون استاندارد ASTM انجام می‌شود. چهار گرید پرکاربرد پیچ و مهره استینلس استیل عبارتند از:

  • پیچ و مهره استیل 304

استیل 304 یک فولاد آلیاژی با میزان درصد کروم بیش از 10.5 درصد و عناصری همچون نیکل، منگنز، تیتانیوم، فسفر، آلومینیوم و… است. خواص مکانیکی استیل 304 نسبت به فولاد به مراتب ضعیف‌تر است. به عنوان مثال میزان استحکام کششی این نوع فولاد آلیاژی تقریبا یک سوم فولاد است. بنابراین از پیچ و مهره استیل گرید 304 در کاربردهایی استفاده می‌شود که مقاومت به خوردگی نسبت به خواص مکانیکی ارجحیت دارد. از پیچ و مهره استیل 304 به طور معمول در محیط‌های مرطوب استفاده می‌شود.

  • پیچ و مهره استیل 316

یکی دیگر از رایج‌ترین گریدهای فولاد ضد زنگ یا استیل در تولید پیچ و مهره، استیل 316 است. تفاوت استیل گرید 316 با استیل 304 در عناصر آلیاژی آن است. عناصر آلیاژی یا ترکیب شیمیایی مواد، تاثیری مستقیم بر روی خواص فیزیکی، شیمیایی و مکانیکی آن‌ها دارند. به این ترتیب این دو گرید استیل دارای خواص متفاوتی هستند. بارزترین تفاوت آن‌ها در قدرت مقاومت به خوردگی است که ارائه می‌کنند. پیچ و مهره‌های گرید 316 دارای قدرت مقاومت به خوردگی بالاتری هستند. این تفاوت ناشی از حضور عنصر آلیاژی مولیبدن در ترکیب استیل 316 است. مولیبدن به طور قابل ملاحظه‌ای مقاومت به خوردگی این فولاد ضد زنگ را افزایش می‌دهد. بنابراین از پیچ و مهره استیل 316 در محیط‌های خورنده شیمیایی مانند صنایع پتروشیمی و یا آب دریا  استفاده می‌شود.

  • پیچ و مهره استیل A2 70

استیل A2 70 جز گروه استیل 304 است. حرف A به معنای آستنیته بودن این نوع فولاد آلیاژی است. میزان استحکام کششی یا تنسایل این گرید استیل حداکثر 700 مگا پاسکال است که جز گریدهای با استحکام معمولی و متوسط محسوب می‌شود. بنابراین از پیچ و مهره استیل A2 70 در کاربردهای معمولی که استحکام بالایی مورد نیاز نیست، استفاده می‌شود. گرید پبچ و مهره معمولا بر روی بدنه آن‌ها حک و یا در کاتالوگ محصول ذکر می‌شود. اما روش دیگری که برای تشخیص استیل A2 70 از A4 80 استفاده می‌شود، استفاده از آهنربا است. استیل A2 70 تا حدودی خاصیت مغناطیسی داشته و جذب آهنربا می‌شود. اما گرید A4 80 هیچگونه خاصیت مغناطیسی نداشته و جذب آهنربا نمی‌شود.

  • پیچ و مهره استیل A4 80

پیچ و مهره استیل A4 80 جز استیل گرید 316 است. این نوع استیل دارای 18 درصد کروم و بین 8 تا 10 درصد نیکل در ساختار خود است. میزان استحکام کششی آن در حدود 800 مگا پاسکال است و تفاوت چندانی با استیل A2 70 ندارد. اما مقاومت به خوردگی پیچ و مهره استیل A4 80 بیشتر از نوع A2 70 است. این استیل هم دارای ریز ساختار آستنیته است. فولاد ضد زنگ A4 را با نام استیل نگیر هم در بازار می‌شناسند، زیرا به هیچ وجه جذب آهنربا نمی‌شود و همانطور که گفتیم یکی از راه‌های تشخیص استیل A4 80 از استیل        A2 70 است.

کاربرد پیچ و مهره استیل

همانطور که در بخش‌های قبلی توضیح دادیم، مشخصه بارز پیچ و مهره استیل، خاصیت ضد زنگ بودن یا مقاومت به خوردگی بالای آن‌ها است. بنابراین از این نوع پیچ و مهره در کاربردها یا محیط‌هایی که احتمال خوردگی اتصال وجود دارد، استفاده می‌شود. این محیط‌ها شامل محیط‌های مرطوب و محیط‌های خورنده می‌شوند. در محیط‌های مرطوب اتصال تنها در معرض آب و یا رطوبت هوا است و احتمال واکنش با اکسیژن موجود در هوا و تشکیل اکسید آهن یا همان زنگ آهن وجود دارد. استفاده از پیچ و مهره استیل 304 می‌تواند پاسخگوی این شرایط باشد.

اما در ارتباط با محیط‌های خورنده یا محیط‌های شیمیایی عناصر و عوامل خورنده دیگری هم در محیط حضور دارند. در این صورت است که نیاز به مقاومت به خوردگی بالاتری است. از جمله این محیط‌ها می‌توان به صنایع دریایی و همچنین صنایع نفت، گاز و پتروشیمی اشاره کرد. در این کاربردها معمولا از پیچ و مهره استیل 316 استفاده می‌شود.

خرید پیچ و مهره استیل

پیچ و مهره استیل از جمله اتصال دهنده‌های کاربردی هستند که در کاربردها و صنایع مختلفی مانند صنعت ساختمان سازی، صنایع دریایی، صنایع هوایی، نفت، گاز و پتروشیمی و… مورد استفاده قرار می‌گیرند. کاربرد زیاد این نوع پیچ و مهره، سبب شده است که تقاضا برای عرضه آن بالا باشد. اما با توجه به حساسیت کاربرد اتصال دهنده‌های استیل و اهمیت کیفیت آن‌ها در کاربرد، باید از مراکز عرضه معتبر تهیه شوند. فروشگاه پیچ و مهره سات پیچ از جمله مراکزی است که به صورت تخصصی در زمینه عرضه و فروش پیچ و مهره استیل فعالیت دارد. برای خرید پیچ و مهره استیل  از معتبرترین برندهای داخلی و خارجی و در کیفیتی بالا، سات پیچ نامی مطمئن است. برای کسب اطلاعات بیشتر و دریافت مشاوره با کارشناسان سات در بخش پشتیبانی مجموعه تماس بگیرید.

پیچ و مهره استنلس استیل 304 و 316

پیچ و مهره استنلس استیل 304 و 316 دو گرید رایج از فولاد ضد زنگ هستند که برای پیچ و مهره استفاده می شوند. در اینجا مقایسه ای بین این دو وجود دارد:

ترکیب بندی:

فولاد ضد زنگ 304: حاوی تقریباً 18٪ کروم و 8٪ نیکل است که آن را به یک فولاد ضد زنگ آستنیتی تبدیل می کند. همچنین حاوی مقدار کمی کربن و عناصر دیگر است.

فولاد ضد زنگ 316: همچنین یک فولاد زنگ نزن آستنیتی است اما تقریباً حاوی 16٪ کروم، 10٪ نیکل و 2٪ مولیبدن است. افزودن مولیبدن مقاومت به خوردگی آن را در مقایسه با فولاد ضد زنگ 304 افزایش می دهد.

مقاومت در برابر خوردگی:

فولاد ضد زنگ 304: مقاومت خوبی در برابر خوردگی در بسیاری از محیط ها از جمله جو ملایم و آب شیرین ارائه می دهد. با این حال، ممکن است در محیط های بسیار خورنده یا در معرض کلریدها، مانند آب دریا یا محیط های دریایی، خورده شود.

فولاد ضد زنگ 316: دارای خواص مقاومت در برابر خوردگی عالی از جمله مقاومت در برابر کلریدها و اسیدها است. این به ویژه برای برنامه های کاربردی در محیط های دریایی، پردازش های شیمیایی و مناطق ساحلی مناسب است.

مقاومت و خواص مکانیکی:

هر دو پیچ و مهره فولاد ضد زنگ 304 و 316 دارای خواص مکانیکی قابل مقایسه ای مانند استحکام کششی، استحکام تسلیم و ازدیاد طول هستند. با این حال، فولاد ضد زنگ 316 معمولاً مقاومت کششی کمی بالاتر از فولاد ضد زنگ 304 نشان می دهد.

هزینه:

به طور کلی، پیچ و مهره های فولادی ضد زنگ 304 در مقایسه با فولاد ضد زنگ 316 به دلیل محتوای نیکل و مولیبدن کمتر در فولاد ضد زنگ 304 مقرون به صرفه تر هستند.

هنگام انتخاب بین پیچ و مهره استنلس استیل 304 و 316، توجه به کاربرد خاص و سطح مقاومت به خوردگی مورد نیاز ضروری است. در حالی که فولاد ضد زنگ 304 برای بسیاری از کاربردهای عمومی مناسب است، فولاد ضد زنگ 316 برای محیط های خورنده تر یا کاربردهایی که در معرض کلریدها یا اسیدها قرار دارند ترجیح داده می شود.